top of page
IMG_20230415_102251_edited.jpg

OVER CATTERY VIDA

Cattery ViDa is een familiale en hobbymatige Cattery gelegen in Eeklo, met raskatten met stamboom. Ik volg de Neva Masquerade of Siberische kat al sinds 2016, doordat mijn oudste zoon allergisch is voor katten, ging ik op zoek naar een ras dat minder Fel D1 in het bloed heeft, en net daarvan zijn de meeste mensen allergisch voor. De Siberische kat en Neva Masquerade staan erom bekend minder allergie uit te lokken. Maar er is geen enkel ras 100% hypoallergeen. Voor veel mensen past de Neva Masquerade of Siberische kat wel goed bij hen. U mag me zeker contacteren indien u hierover vragen heeft of om te komen testen. Onze belangrijkste prioriteit is het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van onze dieren vanaf de geboorte tot ze vertrekken met hun nieuwe familie. De naam van de Cattery is genoemd naar onze 2 kinderen. We gebruikten de eerste 2 letters van hun naam; Vigo en Dave. Mooi meegenomen is dat dit in het spaans "Leven " betekent. Onze katten zijn een deel van ons leven en gezin, ze mogen vrij in huis rondlopen, (samen met onze hond een samojeed ook een hypoallergeen ras) waar ze zich volop kunnen uitleven. Af en toe hebben we kittens beschikbaar. Onze kittens groeien op in de woonkamer, waardoor ze enorm sociaal zullen zijn en reeds alle huiselijke geluiden kennen. Ons doel is om gezonde en sociale kittens te fokken. Mensen met katten allergie testen best eerst goed of ze reageren of niet op de katten, dus een bezoek brengen en testen is heel belangrijk. U kan verschillend reageren per cattery. Al onze katten staan onder toezicht van een dierenarts en worden ook jaarlijks getest op de verschillende erfelijke aandoeningen voor de Neva Masquerade en Siberische kat is dit: Fiv, FelV, PKD en PKdef, HCM.
Wij zijn een officieel erkende cattery door Dierenwelzijn Vlaanderen.

HK nummer: HK20408041 

Veel plezier op onze website. 

Kittenbeleid:

Onze kittens worden met veel zorg en liefde opgevoed. Wij zien ze als onze kinderen en daarom vragen we aan de nieuwe eigenaren hen niet vrij buiten laten lopen. Ze zijn zo lief en mooi dat iedereen ze zou willen meenemen. Uiteraard mogen ze wel in een afgesloten (cat-proof!) tuin of in een kattenren.

Onze kittens verhuizen liefst naar mensen die al een kat hebben of die 2 kittens tegelijkertijd in huis willen nemen. Dit om de simpele reden dat een kat een sociaal dier is en dat de meeste katten daarom een soortgenootje erg op prijs stellen. Als u de hele dag werkt en het kitten is alleen thuis kunnen er gedragsproblemen ontstaan.

Wij werken niet met een wachtlijst, maar geïnteresseerden mogen ons natuurlijk op elk moment contacteren zodat we hen op de hoogte kunnen brengen als er een poes zwanger is of als er kittens geboren zijn.

Onze poezen worden, vooraleer ze gedekt mogen worden, steeds getest op FIV, FeLV en HCM (echo). Daarnaast zijn ze ook vrij van PKD via DNA en/of echo. Alle testresultaten kunnen steeds ingekeken worden tijdens het kittenbezoek.

Onze kittens groeien op in de woonkamer. Op deze manier wennen ze aan de geluiden van het dagelijks leven en worden ze ook optimaal gesocialiseerd. De kittens mogen bezoek krijgen van zodra ze ongeveer 6 weken zijn. Op deze leeftijd is het voor ons mogelijk om al iets te zeggen over hun karakter en kunnen we meestal ook al bepalen welke kittens we zelf in observatie willen houden. Vanaf dit moment kunnen de kittens dan ook gereserveerd worden. Reservatie gebeurt alleen na een persoonlijk kennismakingsgesprek en om de reservatie te garanderen, vragen we een voorschot.

De kittens mogen verhuizen als ze 13-15 weken zijn. Dit is enerzijds nodig voor een goede socialisatie en anderzijds zodat onze dierenarts, bij de poesjes, ongeveer 2 weken na de castratie nog even kan controleren of de wonde goed geneest. Als onze kittens verhuizen, zijn ze, naast gecastreerd, ook 2x gevaccineerd, gechipt en uiteraard worm- en vlovrij.

Alle kittens worden bij verhuis vergezeld van de nodige papieren (stamboom van BCF, Europees paspoort, testresultaten van de ouders, garantiecertificaat, …) en een leuk kittenpakketje.

Onze kleine rakkertjes liggen ons zeer nauw aan het hart!

Wij willen dan ook zorgzame en goede baasjes voor hun verdere leven! Wanneer wij na een persoonlijk gesprek ondervinden dat de aanschaf van één van onze kittens, een impulsieve beslissing zou zijn, zullen wij u het kitten weigeren te verkopen, het is een levend wezen dus “Bezint voor ge begint”.

Onze kittens verlaten hun geboortehuis met fokverbod. Enkel in overleg zal dit verbod besproken kunnen worden met collega fokkers. Niet alle kittens zijn geschikt voor show of fok, ook daarin zullen we zéér selectief zijn.

Als een kat die bij ons geboren is, en om een of andere reden niet meer bij zijn huidige eigenaren kan blijven, vragen wij altijd om eerst contact op te nemen met ons en de kat niet te herplaatsen zonder dat wij ervan op de hoogte zijn. Wij zoeken graag mee naar een nieuw gouden mandje.

IMG_20230705_140652_edited.jpg

KATER

Ontmoet onze mooie kater Messi Blue Cake

1690817911792.jpg
Screenshot_2023-02-14-22-06-55-742_com_edited.jpg
IMG_20230415_102251_edited.jpg
IMG_20230705_140652.jpg

MESSI BLUE CAKE

Neva Masquerade

Er is geen twijfel over mogelijk dat Messi zal uitgroeien tot een grote mooie kater. Op deze foto is hij nog een klein kitten.

MESSI BLUE CAKE

Neva Masquerade

Onze lieve knuffelbeer, die het liefst in slaap valt met zijn hoofdje in je handen. Messi is hier 3 maanden.

MESSI BLUE CAKE

Neva Masquerade

Als Messi zin heeft om te poseren :) Hier is Messi 5 maanden

MESSI BLUE CAKE

Neva Masquerade

Met zijn nieuwsgierige persoonlijkheid is Messi graag overal bij, hij is ook niet bang van water, en zit graag dichtbij de douche of bad, eens pootje baden vind hij leuk. Messi is hier 8 maanden, en al een flinke kater.

Dit is de stamboom van Messi 

Geboren op 13/11/2022

POES

Ontmoet onze mooie poes Freya of Dorofei

Freya of Dorofei

IMG_20230728_211755.jpg

Neva Masquerade

Freya als kitten, wat een dotje.

Freya of Dorofei

1690817911809_edited.jpg

Neva Masquerade

Toen ik voor de eertse keer op bezoek ging bij Freya had ze mijn hart al gewonnen. Mooie blauwe ogen en witte sokjes.

Freya of Dorofei

IMG_20230526_132950_edited.jpg

Neva Masquerade

Hier is Freya net 5 maanden. Zeer lieve aanhankelijke poes, die graag een liedje voor me zingt om nog eens geaaid te willen worden :)

Dit is de stamboom van Freya.

Geboren op 02/01/2023

1691420372714.jpg

FAQ

Nuttige informatie

UITERLIJK

Neva Masquerade, een mysterieuze naam voor een mysterieuze schoonheid!
De Neva Masquerade is de point-variant van de Siberische kat en deelt veel eigenschappen met dit ras. De Neva Masquerade is een kat die veel aandacht trekt! Als point-variant van de Siberische kat heeft het ras hetzelfde oorspronkelijke uiterlijk: een lange, dichte vacht met een kraag en plukjes oorhaar, een gespierd lichaam en borstelige staart geven de Neva Masquerade het uiterlijk van een wilde kat in miniatuur. Geen wonder dus dat de Siberische kat en de Neva Masquerade tot de boskatten behoren!
Afgezien van hun kleur is de Neva Masquerade niet anders dan de Siberische kat. De point-variant van deze middelgrote kat weegt ca. negen kilogram. Het zijn laatbloeiers en groeien tot ongeveer drie jaar. De halflange vacht bestaat uit een waterbestendige, robuuste dekvacht en een zachte ondervacht. Erg mooi is de strakke kraag rond het hoofd en de nek! In de zomer verliest de Neva Masquerade haar dichte ondervacht die haar in de Siberische winter warm houdt. De zomervacht is veel korter en minder weelderig. Eventuele kleine pluimpjes haar op de oren en tussen de tenen, en de lange pluimstaart, blijven zelfs tijdens de warme zomermaanden behouden. De Neva Masquerade heeft net als de Siberische kat een ronde schedel met afgerond voorhoofd, grote ogen en middelgrote tot grote oren. Van de Siberische kat is de oogkleur gelijkmatig en past bij de vachtkleur. Neva Masquerade-katten hebben vaak felblauwe ogen.
Haar kleur maakt de Neva Masquerade iets bijzonders: ze behoort tot de point-katten. Dat maakt het het enige boskattenras, waarbij ‘points’ toegelaten zijn! De koude lichaamsdelen van het kattenlichaam (oren, punt van de staart, poten en gezicht) zijn gekleurd, de rest van het lichaam is licht van kleur. De oorzaak van deze ongebruikelijke kleur is een mutatie die leidt tot een slechte werking van het enzym tyrosinase, dat gewoonlijk verantwoordelijk is voor de productie van de pigmentstof melanine. Dit leidt tot een zogenaamd ‘gedeeltelijk albinisme’. Bij de Neva Masquerade is een groot contrast tussen de points en de lichte lichaamskleur gewenst. De ogen moeten intens blauw zijn.
Er is binnen de point-kleuren ook een grote variabiliteit aan kleuren. Zo zijn bij de Neva Mesquerade katten alle bij de Siberische katten toegelaten kleuren als point-kleuren toegestaan, daarbij is zelfs een tabby-streep (‘agouti’, wilde kleur) toegelaten. Eenkleurige dieren kunnen zogenaamde ‘spooktekeningen’ tonen. Door de kruisingen met de Somali en de Birmaan werd enige tijd geprobeerd om nieuwe kleurvarianten toe te voegen. Vooral populair zijn de kleuren kaneel en lichtbruin en hun verdunningen chocolade en lila. Echter hebben dergelijke kruisingen een nadeel: ze zijn volgens de rasstandaard niet toegestaan op boskattenrassen zoals de Siberische kat. Ondanks hun interessante kleuring worden deze kleurcreaties daarom vaak niet erkend door elke rasvereniging. Daarnaast komt dat door het mogelijk meedragen van erfelijke ziekten in de voorheen zeer robuuste genpool van de Siberische kat.
Bij point-katten zoals de Neva Masquerade komen de volgende kleurvarianten voor:
Seal-point: Neva Masquerade seal-point tonen een zwarte basiskleur, vanzelfsprekend alleen in de ‘koude’ lichaamsdelen.
Blue-point: de zwarte basiskleur wordt hier tot ‘blauw’ verdund en toont zich in de point-einden van de kat.
Crème-point: de verdunning van rood wordt ‘crème’ genoemd, Neva Masquerade crème-point tonen crèmekleurige points en zijn daardoor bijzonder licht.
De volgende kleuren worden bij Siberische katten, en dus ook de Neva Masquerade, niet officieel toegestaan of erkend:
Chocolate-point: Neva Masqeurade met een bruine basiskleur wordt ‘chocolate-point’ genoemd.
Cinnamon-point: de rode basiskleur van de Neva Masquerade is alleen in de point-einden zichtbaar.
Fawn-Point: de rode basiskleur ‘cinnamon’ wordt verund tot ‘fawn’ (oftewel lichtbruin).
Lilac-point: de verdunning van bruin wordt lilac genoemd. Deze kleur is bij de Neva Masquerade ‘lilac-point’ alleen in de lichaamsuiteinden zichtbaar.
Andere, bekende point-rassen zijn de Birmaan en de Siamese Kat. De Neva Masquerade wordt net als alle point-rassen zeer licht geboren, de kleur wordt donkerder naarmate ze ouder worden.

KARAKTER

Als point-variant van de Siberische kat deelt de Neva Masquerade een fokstandaard met dit ras. Dat blijkt niet alleen uit het uiterlijk van de katten, maar ook in hun karakter.
Net als bij de Siberische kat is bij de Neva Masquerade niet alleen hun uiterlijk oorspronkelijk. Ook haar karakter wordt beschouwd als eenvoudig en niet gefokt. Net als de Siberische kat beschikt ook de Neva Masquerade over goede instincten en is het een goede jager. Ze springt en klimt graag, houdt van water en wordt graag zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Het leven alleen binnenshuis is dus niet ideaal voor de bewegingsdrang van het dier, een beveiligde tuin of balkon is veel geschikter!
De intelligente kat is nieuwsgierig en heeft zijn eigen ideeën. Een consequente opvoeding is daarom essentieel! Om jouw Neva Masquerade ook mentaal uit te dagen zijn er intelligente spelletjes en clickertrainingen. Daarnaast worden voedsel-zoek spelletjes ook gewaardeerd!
Bron: Zooplus

Erkenningscertificaat (1).jpg
Meer bekijken
received_2172987259562701.jpeg

CONTACT OPNEMEN

Bedankt voor de inzending!

bottom of page